Zandschilderen onder leiding van
Ingrid van Beukering-Kemps

Ingrid van Beukering is al jaren bezig met schilderen, tekenen, aquarelleren en portrettekenen. In Best en omgeving heeft ze voor veel mensen, voornamelijk van kinderen, portretten gemaakt. Een beroepsopleiding heeft ze niet gehad, maar ze is wel enkele jaren actief geweest in het open atelier van Floor Husen. Floor noemde Ingrid een autodidacte, die het schilderen en tekenen in zich heeft. Nu maakt ze zandschilderingen. Onderstaande afbeelding van Nefertete is hiervan een voorbeeld.
Professioneel is Ingrid veel met gekleurd zand bezig. Een groep kinderen laat het resultaat zien van hun werk Ze organiseert workshops en kinderfeestjes zandschilderen. Daarnaast wordt ze regelmatig uitgenodigd op bedrijfsfeesten om de kinderen van het personeel op een creatieve manier te vermaken.
Het gekleurd zand wordt door Ingrid zelf vervaardigd en de meeste toespassingen zijn zelf bedacht en inmiddels overgedragen aan zowel volwassenen als kinderen. Tot nu toe zijn er al meer dan 4000 kinderen in haar atelier geweest en hebben het zandschilderen als zeer boeiend ervaren. Veel mensen hebben hun weg gevonden in het zandschilderen en zijn zelf bijvoorbeeld kaarten gaan maken.

Ingrid heeft met het zandschilderen een regionale bekendheid gekregen. De mensen komen van Tilburg tot Beek en Donk naar haar toe, zowel voor de workshops als voor het kopen van het materiaal. Het zandschilderen is voor haar een echte passie geworden.

Het zandschilderen
Het zandschilderen is al eeuwen oud en werd door de Boeddhisten gebruikt ter ontspanning en als meditatie. Bij de Navajo indianen werden zandschilderingen bij een genezingsritueel gebruikt. De Navajo's kenden ten minste 35 belangrijke 'genezingsgezangen' elk met een bijbehorende zandschildering. Tegenwoordig is het een ontspannende, rustgevende en creatieve bezigheid voor iedereen. In zoverre is het 'genezende' effect nog terug te vinden.

Een kaart met eenvoudig figuur en verrassende details, gemaakt door Marieke Brands Belangrijk is dat zandschilderen bij uitstek geschikt is voor mensen die denken niet creatief te zijn. Natuurlijk is een workshop een prachtige gelegenheid om te experimenteren met het zand en de vele mogelijkheden ervan te ontdekken. Tijdens het zandschilderen kan gebruik gemaakt worden van verschillende kleuren zand en allerlei toebehoren die het zandschilderen juist zo leuk maken.

Bij de manifestatie Kunstpassie 2000 zal een workshop zandschilderen gegeven worden door Gridje Design. Gezien de verwachte drukt op die dag wordt gekozen voor een eenvoudige opzet, speciaal voor kinderen. De kinderen krijgen een werkboekje waarin zij kunnen werken. Vooraf wordt uitleg gegeven van de basistechniek, waarna zij aan de slag kunnen. Volwassenen kunnen aan deze workshop niet meedoen, maar zij kunnen wel de techniek bekijken.

Jong en oud kunnen zich wel aanmelden voor een workshop in het atelier bij Gridje Design of. Mensen die nu al ge´nteresseerd zijn, of producten willen kopen, kunnen terecht bij:
Gridje Design,
J. Klingenstraat 20,
5684 XW Best.

Telefoon: 0499-39 10 19
E-mail: gridje@wishmail.net