Olga van der Pennen (donderdag 21 mei 13:00 - 15:00)

Romantische Russische poëzie en literatuur zijn altijd een bron van inspiratie is geweest voor vele componisten. Ook voor Olga van der Pennen. Wat eigenlijk niet zo vreemd is. Zij is geboren in St.Petersburg, cum laude afstudeerde aan het befaamde Rimski-Korsakov Conservatorium als componiste en musicologe inde klas van een van de grootste componisten van de 20ste eeuw Sergei Slonimski.
"Mijn programma heb ik Onbekende Rusland" genoemd. Russische muziek is net zo poëtisch als Russische poëzie muzikaal is," volgens Olga. "De diepte, gevoelens en emoties probeer ik ook met mijn eigen muziek met iedereen te delen. Muziek kent geen grenzen en taalbarrières. Van hart tot hart is mijn motto." Tijdens de opening van het Kunstpassie2000 brengt Olga van der Pennen Ten gehore haar eigen composities op de gedichten van grote Russische dichters o.a. Alexander Poesjkin, Anna Achmatova, Fjodor Tjoetsjev en oude Russische romancen in het Russisch en het Nederlands.
Zij zingt en begeleid zich op de piano.

www.olgabest.com

 

Bird (donderdag 21 mei 15:00 - 16:00)

Bird speelt ingetogen, intieme liedjes met een folky karakter en rauwe randjes. Luistermuziek om bij te staren, te contempleren, of om gewoon een pilske bij te drinken, ...afhankelijk van het weer. Afgelopen maand is het debuutalbum ("before we go") van deze musicerende kunstenaars uitgekomen. Ze hebben de voorkeur gegeven aan een 10 inch vinyl plaat. met om en nabij een half uur muziek. De bezetting bestaat uit Bardt ( zang+ gitaar), Janne (viool), Jak( gitaar + zang) Sander (drums) en Jelle (toetsen). Kijk voor meer info over speeldatums op: www.myspace.com/bardtmuziek

 

 

Gilbert & van Dijck (donderdag 21 mei 16:00)

Gilbert & van Dijck maken kleine popliedjes zonder opsmuk. Geen grote arrangementen maar uitgekleed, afgepeld tot de pit. Daarmee kernachtig, puur, warm, nabij. Op een kruispunt van verschillende muzikalerichtingen kwamen we tot de ontdekking dat het pad beter bij ons past dan de snelweg. Steeds als we dat pad bewandelen, komen de melodieën en teksten bijna als vanzelf. Bijvoorbeeld zittend op de rand van het podium, voor een paar mensen in de kleedkamer, of "unplugged" midden tussen het publiek. Het leerde ons: minder is meer! Geen spots, geen grote installatie meer, geen glamour, geen podium. Wat je over houdt is een muzikale ontmoeting in een warme sfeer, waar je elkaar bijna kunt aanraken. In die eigenheid van de huiskamers moesten onze liedjes het best klinken. We ontdekten de prettige spanning die ontstaat wanneer je direct de reacties van je publiek kunt aflezen. Overigens denken we dat er ook op andere plekken zoals foyers, galerieën of cafés een huiskamersfeer gemaakt kan worden. www.gilbertenvandijck.nl

 

Judith Campman (vrijdag 22 mei 14:00 - 16:00)

Jong aanstormend talent, met een heel divers repertoire is het midden in het bos aangenaam luisteren naar aanstekelijke gevoelige klanken.

 

C'est la Vie (zondag 24 mei 13:00 - 15:00)

Blaasorkest is opgericht op 26 oktober 1988, bestaande uit vrouwen van de KVO, die op latere leeftijd samen muziek willen maken. Theoretisch (noten, ritmeleer) geschoold zijn toen door Dhr. van de Berg toen directeur van muziekinstituut-Best. Oprichtster was Joanna van Esch, helaas op 14 maart 2004 op 79 jarige leeftijd overleden. Orkest staat reeds 20 jaar onder de deskundige leiding van Bert de Proost. Het blaasorkest bestaat uit 35 leden - 25 vrouwen en 10 mannen waarvan 4 leden uit Best. C' est la vie brengt een gevarieerd programma van diverse muziekstijlen; van evergreens tot de Katholische Messe van Michael Haydn, van het Brabantse tot het Oostenrijkse, van Big Band stijl tot Strauss en enkele stukken door de dirigent Bert de Proost geschreven in verband met het 20 jarig bestaan.

 

Best Irish Singers (zondag 24 mei 15:00 - 16:00)

De Best Irish Singers vormen zo langzamerhand een begrip in Best. In de korte tijd dat de groep bestaat (opgericht in mei 2006) heeft de groep een mooi afwisselend repertoire opgebouwd. De Ierse cultuur die het koor tijdens hun reis naar Ierland vorig jaar hebben ervaren hebben ze met hun voorstellingen meegenomen naar Brabant. Met accordeons, viool, bodhran, mondharmonica, banjo en gitaren zingen en spelen de Best Irish Singers op enthousiaste wijze het brede repertoire van Ierse traditionals. Tijdens elk optreden weten de Best Irish Singers, onder leiding van Jan van der Vleuten, een heerlijk meegaande sfeer neer te zetten. Zij zingen ballads, maar ook typische pub songs. Het feest komt pas echt goed op gang als de Best Irish Singers de up tempo pub songs gaan zingen.
www.bestirishsingers.nl

 

 

Just-Us (zondag 24 mei 16:00 - 18:00)

Messcherpe samenzang
Luisteren naar Just-Us is niet muziek ondergaan, maar ondergaan in de muziek. Hoewel de naam van deze groep van een bescheiden opstelling getuigt, zijn de muzikale prestaties bepaald niet van bescheiden niveau. Messcherpe a capella samenzang is het handelsmerk van Just-Us, Close Harmony, as close as can be. .

Samensmelten
Waar 4 stemmen samensmelten tot één naadloos geheel, waar klanken de ziel raken, waar muziek meer wordt dan enkel een opeenvolging van tonen, daar is Just-Us. Even breed als het geluid, is het muzikale palet. Een vleugje Beatles, een tintje Mozart een wolkje volksmuziek, alles vloeit samen tot een prachtig muzikaal coloriet.

Muzikale balans
De 7 zangers en 8 zangeressen, die vanaf de oprichting in 1985 onderleiding staan van Angelo Smulders, zoeken naar een perfecte mix van ernst en luim, naar een muzikale balans tussen klassiek, pop en folk. Schijnbaar moeiteloos switchen ze van Bach naar Bill Withers, van Beach Boys naar folk traditionals, van ingetogen ballades naar uitbundige swing. Vaak in eigen arrangementen van de dirigent.

Aanstekelijk plezier
Een optreden van Just-Us is geen statische vertoning. Een choreografe zorgt voor uitgekiende bewegingspatronen. Fraaie kleding en een fikse dosis humor maken dat er ook op het niet muzikale vlak heel wat valt te beleven. Het onmiskenbare plezier dat Just-Us aan optreden en zingen beleeft, slaat onmiddelijk over op de toeschouwer. Ja, zelfs op de luisteraar naar één van de Cd's die de groep heeft opgenomen. www.vocalgroup-just-us.nl